Eski Mısır’dan antik Çin’e büyüleyici bir şifa ritüeli... Aromaterapi binlerce yıldır bitkisel yağların iyileştirici gücü ile fiziksel ve zihinsel denge sağlıyor!
Ruha ve bedene yönelik bütüncül bir yaklaşım sergileyerek ideal dengeyi bulma amacıyla uygulanan aromaterapi doğanın sunduğu bitkilerin gücü kullanılarak gerçekleştirilir. Bedense ve zihinsel yapının iyiliğini birbiriyle bağlantılı olarak değerlendiren aromaterapide, koklama ve hissetme duyularına hitap edilir. Böylelikle uygulamalar sonucunda genel bir denge ve iyilik durumu meydana getirmek hedeflenir.
Aromaterapinin temelini aromatik yağlar oluşturur. Bitki özlerinden elde edilen ve aromaterapi yağları olarak da adlandırılan aromatik yağların her biri farklı bir etkiye sahiptir. Aromatik yağ seçimi ise var olan şikayetlere çözüm bulmaya yardımcı olmak ya da mevcut olumlu durumu korumak adına gerçekleştirilir.
Bitkilerin kök, yaprak ve çiçeklerinden farklı yöntemlerle elde edilen doğal yağlar eski çağlarda tedavi amaçlı kullanılıyordu. Bitkilerdeki etken maddelerin vücuttaki etkilerini fark eden şifacılar ise, merhem ve şuruplarını bu özlerle hazırlıyorlardı. Modern tıbbın gelişmesi ile birlikte, bugün, şifalı bitkisel formüller ne yazık ki sentetik olarak üretilmeye başlandı. Yıllar içinde mikroorganizmalar bu sentetik formüllere direnç geliştirdi, aromaterapi yağlarına karşı ise mikroorganizma yapıtaşları ile benzerlik gösterdiğinden böyle bir direnç söz konusu değildir.
Aromaterapiyi anlatırken holistik tedavi kavramına değinmemek olmaz. Bu kavrama göre doğa bir bütündür ve yaşayan organizmalar birbirine ve tüm yaşama bağlı olarak bir döngü oluştururlar. Holistik yani bütünsel terapi, bu döngü ve dengeyi korumak ve canlının kendi doğasındaki iyileşme potansiyelini harekete geçirmek amacındadır. Semptomları baskılamak üzerine dizayn edilen tedavi yöntemlerine karşın, aromaterapi doğallığın şifası ile iyileşme sürecini anlatır.
Aromaterapi bitkisel yağların faydalı etkilerinden yararlanmak için gerçekleştirilen uygulamalar bütünüdür. Burada amaçlanan bitkisel yağların kokularının ya da içeriklerinde bulunan faydalı bileşenlerin insanların zihinleri ve ciltleri üzerinde olumlu etkiler yaratmasıdır. Böylelikle sadece ruha ya da sadece cilde yönelik olumlu etkiler gerçekleştirmek yerine bir bütüne yönelik kapsayıcı, ayrıntılı ve dengeleyici bir etki oluşturulur.
Tarihi 6000 yıl kadar önceye dayanan aromaterapi Mısır ve Çin gibi kadim uygarlıklar tarafından uygulanmıştır. Birçok farklı medeniyette de izlerine rastlamanın mümkün olduğu aromaterapi, doğanın güzelliklerinde saklı olan enerjiyi açığa çıkarır ve insan hayatına taşır.
Aromaterapide kullanılan bitkisel yağlar aromatik yağ olarak adlandırılır. Aromatik yağları kendi içerisinde iki farklı sınıfa ayırmak da mümkündür: Uçucu yağlar ve sabit yağlar.
Uçucu yağlar ve aromaterapi ayrılmaz bir bütündür. Çünkü aromaterapinin koku ve hissetme duyularına bir arada hitap etmesi uçucu yağlar sayesinde mümkün olur. Bitkilerin çiçek, gövde, tohum ve yaprak gibi kısımlarından su buharı distilasyonu gibi doğal yöntemler kullanılarak elde edilen uçucu yağlar, güçlü ve uyarıcı kokularını üretildikleri bitkilerden alır.
Sabit yağlar ise çoğunlukla topikal uygulamalar söz konusu olduğunda devreye girer ve uçucu yağlar kadar belirgin kokulara sahip değildir.
Aromaterapide sabit yağların işlevi; oldukça yoğun ve konsantre bir yapısı bulunan uçucu yağların seyreltilerek cilt üzerinde kullanılmasını sağlamaktır. Uçucu yağların sabit yağlar olmadan doğrudan cilde uygulanması tahrişe, kızarıklıklara ve yanmalara sebep olabilir.
Böylelikle uçucu yağların sunduğu benzersiz faydalar nemlendirici ve besleyici özellikleri ile öne çıkan sabit yağların faydaları ile birleşerek cilt için etkili bir bakım da gerçekleştirir.
Çeşitli yöntemlerle edilen bitkisel yağlar hem fiziksel hem ruhsal iyileşme süreçlerinde kullanılıyor. Zihinsel boyutta; konsantrasyon ve uyku kalitesi sağlar. Ruh-beden-zihin dengesi kurarak, sakin ve zinde bir yaşam deneyimi sunar. Günümüzde kişisel bakım ve ev temizlik ürünlerinde de çokça kullanılan aromatik yağların bu kadar popüler olmasının sebeplerinden biri de muhteşem kokuları demek yanlış olmaz. Rahatlatıcı ve dengeleyici gibi özellikleri sebebiyle meditasyon ritüellerinin de vazgeçilmez bir parçası olmuştur.
Aromaterapi yağları iki farklı yöntemle elde ediliyor. Soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen yağlar sabit yağlar, su buharı distilasyonu ile elde edilen yağlar ise uçucu yağ olarak adlandırılıyor.
Distilasyon yani damıtma yöntemi ile elde edilen uçucu yağlar oldukça yüksek konsantrasyonlu yağlardır. Taşıyıcı yani baz yağlar ile seyreltilmeleri gerekmektedir. Direk temas halinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedirler. Aromaterapik bitkilerin buhar distilasyonu ile elde edilmesi çok önemli bir konu; biyodinamik özellikleri korunmuş doğal bitki özleri bu şekilde esansiyel yağlardan ayrışıyor. Distilasyon yönteminde, bitkisel yağ özleri sıvı halde iki kısım oluşturur; öz yağ kısmı ve hidrosol dediğimiz yoğun sıvı kısım. Hidrosoller de az miktarda doğal yağ içeren aromaterapik sulardır.
Baz yağlar ise genellikle soğuk sıkım yöntemi ile elde edilirler. Bitkilerin meyvelerinden, çekirdeklerinden ya da tohumlarından elde edilen bu yağlar, faydalı bitkisel yağ özlerini taşırlar; aynısefa yağı, üzüm çekirdeği yağı, tatlı badem yağı, kayısı çekirdeği yağı bunlardan bazılarıdır.
Toprağın bereketini, eşsiz çiçekler ve tohumlarla sizlere sunan Bade Natural aromaterapi yağları ile aşkın, huzurun, neşenin kokularını hemen yanı başınızda!
Sebum dengesini sağlayan Jojoba Yağı, güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucu etki gösteren Hindistan Cevizi Yağı, saçlarının ihtiyacı Argan Yağı ve cilt tonu eşitleyici özelliği ile Kuşburnu Çekirdeği Yağı gibi birbirinden eşsiz doğal soğuk sıkım yağları baz yağ olarak da kullanabilirsin. Etkili içerikleri ile lavantadan çay ağacına, paçuliden selviye farklı kombinasyonlarda uçucu yağlar içeren Aromaterapi Uçucu Yağ karışımlarımız ile hem vücut bakımını yapabilirsin hem de tüm enerjini değiştirebilirsin. En sevilen uçucu yağ içeriklerimize biraz yakından bakalım.
Aromaterapi kapsamında farklı amaçlar doğrultusunda farklı yöntemler uygulanır. Bu yöntemler şöyledir:
İnhalasyon olarak adlandırılan yöntemle uçucu yağların kokularının insan duyguları üzerinde canlandırıcı, uyarıcı, rahatlatıcı ve dinlendirici bir etki yaratması hedeflenir. İnhalasyon için uçucu yağları koklayabilir ya da difüzör veya buhurdanlık yardımıyla ortamın havasını değiştirmek için kullanabilirsiniz.
Uçucu yağların kokuları duygular ve hisler üzerinde farklı etkiler yaratabilir. Örneğin, keskin ve yoğun kokusuyla bilinen nane yağı, ferahlamanızı, canlanmanızı ve tazelenmenizi sağlayabilir. Sakinleştirici ve dinlendirici bir etkiye sahip olan lavanta yağı ise yoğun geçen bir günün ardından rahatlamanızı sağlayarak yorgunluk atmanıza yardımcı olabilir.
Aromaterapi denince akla gelen ilk yöntem olan aromaterapi masajı, hem koku hem de dokunma duyularına aynı anda hitap eden bir uygulamadır. Aromaterapi masajı sırasında uçucu yağlar ile birlikte sabit yağlar da kullanılır. Rahatlama ve canlanma imkanı sunan aromaterapi masajında kullanılan uçucu yağların ve sabit yağların sinerji oluşturacak şekilde seçilmesiyle kusursuz bir cilt bakımı gerçekleştirmek de mümkün olur.
Örneğin, çok kuru ve çevresel faktörler karşısında oldukça zayıf bir cilde sahipseniz cilde yoğun bir şekilde nem sağlayan Hindistan cevizi sabit yağını ve cilt bariyerinin güçlenmesine yardımcı olan limon otu uçucu yağı bir arada kullanarak hem cildinize hem de ruhunuza iyi gelen bir aromaterapi masajı gerçekleştirebilirsiniz.
Aromatik yağların banyoda kullanılması da oldukça yaygın bir yöntemdir. Pratikliği ve kolaylığı açısından da sıklıkla tercih edilen aromatik yağların banyo suyuna dahil edilmesi, hem ruhsal rahatlamaya hem de cildin tazelenmesine yardımcı olur.
Friksiyon ve kompres gibi yöntemlerin de dahil olduğu topikal uygulamalar kapsamında cilt tipine, cilt sorununa ve ruhsal moda göre seçilen uçucu yağlar, sabit yağlar ile seyreltilerek cilde uygulanır. Bu açıdan aromatik yağlar eşliğinde gerçekleştirilen cilt bakımı da topikal uygulamalar arasına dahil edilebilir.
Aromaterapi denince akla ilk gelen uygulama masaj olsa da çok farklı kullanım alanları da mevcut. Buradaki en önemli konu uçucu yağların yoğunlukları; yağların konsantrasyonlarına göre taşıyıcı yağ veya su yardımıyla seyreltilmesi gerekmekte.
Ortam Kokulandırma Deneyimi
Evde, ofiste, uyku öncesi, sıcak bir duş sonrası ya da meditasyon sırasında doğanın eşsiz kokularını deneyimle! Ortam kokulandırma konusunda en pratik ve popüler yöntem olan buhurdanlık yönteminden başlayalım. Buhurdan kelimesi Arapça bahur kelimesinden gelir, yakılınca güzel kokulu duman çıkaran’ anlamına gelir. Peki, buhurdanlık nasıl kullanılır? Genellikle seramikten yapılan buhurdanlıklar su ve tealight mum konulan iki ayrı bölümden oluşur. Mum alevi suyu ısıtırken, üst kısımdaki su içerisine tercihinize göre birkaç damla uçucu yağ koyarak ortamın tüm enerjisini değiştirebilirsin. Arzu ettiğin koku yoğunluğu ve ortamın büyüklüğüne göre uçucu yağ oranını değiştirebilirsin. Kullanım sonrası buhurdanlığını ılık su ile elde temizlemeni öneririz.
Bir diğer pratik yöntem ise hava temizleyici olarak da bilinen difüzörler yardımı ile kokulandırma. Difüzörler için bir nevi elektrikli buhurdanlık da diyebiliriz. Mum ile uğraşmana gerek kalmadan, su ile birlikte ya da direkt olarak uçucu yağını sisteme ekleyebilirsin. Dekorasyon tercihine göre çeşitli stil ve fonksiyonlarda difüzörler kullanabilirsin.
Aromaterapi için ihtiyacınız olan ürünler uygulamayı planladığınız yönteme göre değişiklik gösterir. Eğer aromatik yağların hoş kokularının gücünden faydalanmak istiyorsanız elde etmek istediğiniz etkiye göre uçucu yağ çeşitleri arasından seçim yapabilirsiniz.
Uçucu yağların her birinin zihin ve cilt üzerinde farklı olumlu etkileri bulunur. Dolayısıyla uçucu yağ seçiminin de bu doğrultuda gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. Aynı anda birden çok etkiyi deneyimlemek için uçucu yağları karıştırmak mümkündür. Ancak doğru karışımı gerçekleştirmek bilgi, deneyim ve uzmanlık gerektirir.
Bunun için Bade Natural’ın sunduğu özel hazır karışımlardan faydalanabilirsiniz.
Cilt bakımı gibi topikal uygulamalar söz konusu olduğunda ise cilt tipiniz ve ulaşmak istediğiniz sonuç aromatik yağ tercihinde öne çıkar.
Yağlı bir cilde sahipseniz ve temizleyici özelliği ile dikkat çeken Bade Natural Çay Ağacı Uçucu Yağını tercih edebilirsiniz. Çay ağacı uçucu yağı ile oldukça hafif bir yapısı olan üzüm çekirdeği sabit yağını kullanarak daha temiz ve daha canlı bir cilt görünümüne kavuşabilirsiniz.
Gergin ve yıpranmış bir cilt için ise okaliptüs yağı faydalı olabilir. Bade Natural Okaliptüs Uçucu Yağını aynısefa sabit yağıyla birlikte kullanarak cildinizi yoğun bir şekilde nemlendirerek gerginlik hissinden kurtulabilirsiniz.
Farklı etkilere sahip %100 doğal ve katkısız uçucu yağ ve sabit yağ çeşitlerini Bade Natural’de bulabilir ve aromaterapinin faydalarını evde siz de deneyimleyebilirsiniz.