Pürüzsüz ve ipeksi bir cilt görünümüne sahip olmanın yolu doğru bir şekilde uygulanan cilt bakımından geçiyor. Cilt bakımı sırasında gerçekleştirilen yöntemlerin yanı sıra kullanılan ürünler de hedeflenen cilt görünümü için büyük önem taşıyor. Cilt bakımını bir puzzle olarak düşünürsek tek bir parçanın eksik olması bile hayal edilen cilt görünümüne ulaşmada engel teşkil edebiliyor.
Cilt bakım ürünleri arasında yer alan tonik çoğu zaman “Nasıl olsa yüzümü uzun uzun yıkayarak temizledim, ne gerek var?” denilerek es geçilebilen bir ürün oluyor. Oysaki yüz toniği kullanımı cildi derinlemesine bir şekilde temizleyip arındırmanın olmazsa olmazlarından biri. Dolayısıyla cilt bakım rutinine mutlaka bir adet tonik eklemeniz ve ne olursa olsun düzenli tonik kullanımından vazgeçmemeniz gerekiyor.
Peki tonik tam olarak nedir ve nasıl kullanılır? İşte detaylar.
“Tonik nedir?” ve “Tonik ne işe yarar?” sorularını kısaca “tonik bir cilt temizleme ürünüdür.” şeklinde yanıtlamak mümkün. Ancak bu tek başına yeterli değil. Toniğin tam anlamıyla ne olduğunu anlayabilmemiz için işlevlerine değinmekte fayda var.
Tonik çok işlevsel bir cilt bakım ürünü olarak öne çıkıyor. İlk işlevinin cilt temizliği olduğundan bahsetmiştik. Uzun süre cildimizin maruz kaldığı kir, toz ve makyaj gözeneklere kadar işleyebiliyor. Aynı zamanda cilt tarafından üretilen sebum da gözenekleri tıkayabiliyor.
Her ne kadar en iyi temizleme ürünlerini kullansak ya da özenli bir şekilde cildimizi yıkasak da gözeneklere kadar işleyen kirlerden tamamen arınmak sadece cildi yıkamakla mümkün değil. İşte tonik burada devreye giriyor ve cildimizi yıkadıktan sonra bile gözeneklerde kalan sebum, kir, toz ve makyaj kalıntılarını tamamen temizleyebiliyor.
Temizleyici ve arındırıcı özelliğinden dolayı yüz temizleme toniği olarak adlandırılan toniğin işlevleri sadece bununla sınırlı kalmıyor. Cildi nemlendirmek, beslemek, diğer bakım ürünlerine hazırlamak ve cildin doğal pH seviyesini korumaya destek olmak gibi toniğin birçok farklı işlevi bulunuyor. Kısacası tonik çok işlevli yapısıyla cilt bakımı için sayısız fayda sağlayabiliyor.
“Cilt toniğinin faydaları nelerdir?” sorusunu maddeler halinde şu şekilde özetleyebiliriz:
Cilt tipine uygun nemlendirici özellikte temizleyiciler kullansak dahi yıkama işleminden sonra cildimizde ciddi oranda nem kaybı yaşanıyor. Cilde kaybettiği nemi hızlı bir şekilde geri vermenin yegane yolu yıkama işleminden hemen sonra tonik kullanmak. Nemlendirici etkisiyle yıkama sonrası cildi ferahlatan ve rahatlatan tonikler cilt tipine göre farklı seviyelerde nemlendirici özellikler de barındırıyor.
Örneğin; kuru ciltler için tonik arıyorsanız ekstra nemlendirici tonik çeşitlerini kullanabilirsiniz. Bunun için yoğun nemlendirici özelliği ile ön plana çıkan gül suyu tonik çeşitlerini tavsiye ediyoruz. İçeriğinde doğal gül suyundan başka bir bileşen bulunmayan Bade Natural Doğal Gül Suyu ile cildiniz için temizleyici ve yoğun nemlendirici bakımı bir arada gerçekleştirebilirsiniz.
Toniklerin cildi besleyici özellikleri de mevcut. Tonik kullanarak bir yandan cildinizi gözeneklerine kadar temizleyebilir, bir yandan da temizlenen ve açılan gözenekler sayesinde en etkili şekilde besleyebilirsiniz.
Ancak gerçek besleyici özellik için sadece bitkisel özler kullanılarak formüle edilen doğal tonikleri kullanmanızı öneriyoruz. Tamamen bitki sularından ve özlerinden üretilen Bade Natural Tonik çeşitlerini cilt tipinize ve beklentilerinize göre seçerek doğanın mucizevi etkisinden faydalanabilirsiniz.
Gözeneklerin genişlemesinin temel sebebi içerisinde sebum ve kirlerin birikmesi. Dolayısıyla gözenekleri derinlemesine bir şekilde temizleyen toniklerin gözenekleri sıkılaştırmaya yardımcı etkisi de mevcut.
Gözeneklerin genişleme nedenlerinden biri de yaşlanma. Gözenek sıkılaştırıcı tonik çeşitleri sayesinde hem daha pürüzsüz bir cilt görünümüne sahip olabilir hem de erken yaşlanma belirtileriyle etkili bir şekilde mücadele edebilirsiniz. Bade Natural Yaşlanma Karşıtı ve Sıkılaştırıcı Tonik içeriğinde bulunan neroli suyu, lavanta suyu, gül suyu, bio sıvılaştırılmış zeytin meyvesi özü ve buğday kepeği özü ile aradığınız yaşlanma karşıtı ve sıkılaştırıcı etkiyi en doğal haliyle sunuyor.
Cildi, cilt bakım rutini kapsamında kullanılacak olan diğer bakım ürünlerine hazırlamak da tonik faydaları arasında yer alıyor. Tonik sayesinde derinlemesine bir şekilde temizlenen ve arınan cilt, tonikten sonra kullanılan serum ve nemlendirici gibi ürünlere hazır hale geliyor. Özellikle gözeneklerin tamamen açılması ile birlikte bu ürünler cilt tarafından daha hızlı ve kolay bir şekilde absorbe edilebiliyor.
Böylelikle birçok faydalı bileşenden oluşan ve etkisini cildin alt katmanlarında gösteren konsantre formüllü serumlardan tam anlamıyla faydalanmak mümkün olabiliyor. Aynı durum cildin ihtiyaç duyduğu nemi sunan nemlendiriciler için de geçerli.
Tonikler cildi temizleme ve temel ihtiyaçlarını karşılama dışında cilt şikayetlerini çözmeye yönelik etkilere de sahip. Ancak bu etkiden faydalanabilmek için cilt tipinize göre bir tonik tercihi gerçekleştirmeniz gerekiyor.
Örneğin; akne ve sivilce oluşumuna meyilli bir cilde sahipseniz yağlı ciltlere özel üretilen tonikleri tercih edebilirsiniz. Herhangi bir cilt temizliği sırasında yağlı ciltler için tonik çeşitlerini kullanarak sebum dengeleme özelliğinden faydalanabilir ve ciltte yaşanan aşırı parlama ve yağlı histen kurtulabilirsiniz.
Yağlı bir cilde sahipseniz çay ağacı tonik çeşitlerini tercih edebilirsiniz. İçeriğinde çay ağacı özü, söğüt ağacı özü, mersin suyu, defne suyu, lavanta suyu ve gül suyu bulunan Bade Natural Çay Ağacı Özlü Sprey Tonik ile daha az yağlanan dengelenmiş bir cilt görünümüne kavuşabilirsiniz.
“En iyi tonik hangisidir?” sorusunun cevabı cilt tipinde ve tonik kullanım şeklinde saklı. Her şeyden önce cilt tipinize uygun bir tonik seçmeniz gerekiyor. Ancak sadece cilt tipinize en uygun toniği seçmeniz tek başına yeterli olmayabiliyor. Aynı zamanda toniği doğru şekilde cilde uygulamanız toniğin faydalarından tam anlamıyla yararlanmanın yegane yolu olarak öne çıkıyor.
Bu doğrultuda cilt toniği kullanımı sırasında dikkat etmeniz gereken adımlar şunlardan oluşuyor: